چرا مردان خود را "رویئن تن" میدانند؟
رییس مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با ذکر مهمترین علل کمتوجهی مردان به سلامت خود، گفت: ویژگیهای خاص دیدگاه مردان به مردانگی و باورهای غلط در این زمینه باعث نگاه متفاوت مردان به سلامت و مراقبت از خود شده است.
به گزارش ایسنا، دکتر حسینی رئیس سومین کنگره سلامت مردان و یازدهمین کنگره مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری با اشاره به ارتقای امید به زندگی در جوامع مختلف تا ۷۸ سال بر اساس آمارهای جهانی، اظهار کرد: این آمار در زنان نسبت به مردان بیشتر است.
وی با اشاره به آمار مرگ و میر مردان و مهمترین علل آن، اظهار کرد: بیماریهای قلبی، سرطانها، تصادفات، خودکشی و رفتارهای پرخطر مانند بیماریهای مقاربتی از مهمترین علل مرگ و میر در مردان است.
وی همچنین با بیان اینکه بروز بیماریهای مزمن کبدی در مردان بیشتر است، گفت: همچنین اوردوز های دارویی در آقایان روند و عوارض بیشتری دارد و همچنین مردان نسبت به زنان در برابر آسیبهای اجتماعی و روانی و بیماریها آسیب پذیری بیشتری دارند.
وی دارابودن مشکلات و گرفتاریهای شغلی، در معرض مواد شیمیایی قرار داشتن، حوادث ترافیکی، عدم رعایت اصول ایمنی و به دنبال آن تصادفات، سقوط از ارتفاع و اعتیاد را نیز در مردان بیشتر عنوان کرد.
دکتر حسینی با بیان اینکه مردان اغلب خود را "رویئن تن" میدانند، تصریح کرد: علاوه بر ویژگیهای شخصیتی مسائل هورمونی مردان نیز در این مساله نقش دارد و به همین علت است که مردان به سلامت خود اهمیت کمتری داده و گرفتاریهای شغلی و نبود وقت را بهانه میکنند.
چرا مردان به سلامت خود اهمیت نمیدهند؟
وی ادامه داد: مطالعات صورت گرفته در رابطه با باور "روئین تنی مردان" نشان داده که مردان تصور میکنند اگر به مراکز درمانی مراجعه کنند از ابهت آنان کم شده و به نوعی درمان و مراجعه را هزینه بر میدانند، با این حال یکی از واقعیات این است که اصلی ترین عامل وحشت آنها از رفتن به پزشک است، مردان اغلب فاقد پزشک خانوادگی بوده، اغلب زمان کافی برای مراجعه به پزشک ندارند، برخی تمایلی به صرف هزینههای درمانی نداشته، برخی فاقد بیمه بوده و از ازمایش و چکاب میترسند و در نهایت اینکه مردان از شنیدن خبر ابتلا به بیماری هراس دارند و همین مسایل سبب شده که بار بیماری مردان در سطح جامعه بیشتر باشد.
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری در ادامه اختصاص برنامههای "صرفاً برای سلامت مردان" را اولین قدم در سیاستگذاریهای مربوط به سلامت مردان عنوان کرد و گفت: البته سیاستگذاریهای کشور در این رابطه برای کودکان و مادران مطلوب بوده ولی باید مانند تجارب موفق سایر کشورها برای سلامت مردان نیز برنامههای مشخصی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ما سالها پیش برنامه ریزی در زمینه سلامت مردان را آغاز کردیم، بیان کرد: بر اساس گزارش یک سازمان بین المللی، در چهار کشور استرالیا، برزیل، ایران و ایرلند سیاستگذاریهای پیشرفتهای در زمینه سلامت مردان وجود دارد ولی در بیشتر کشورها سلامت مردان هنوز دغدغهای برای دولتها محسوب نمیشود.
دکتر حسینی با اشاره به تجربیات موفق برخی کشورها در زمینه سلامت مردان، تصریح کرد: به عنوان نمونه کشور استرالیا دپارتمانی برای این مساله ایجاد کرده و برنامههای بلندمدت و ادامه داری در سطح جامعه پیاده میکند. در این کشور همچنین سفیران سلامت مردان برای شکل دهی به افکار دولت در سلامت مردان تعیین شدهاند.
وی ادامه داد: یا مثلاً در نیوزیلند کمیته سلامت مردان در مجلس تدوین شده است. در کانادابحث سلامت مردان استراتژی اصلی عدالت در سلامت زن و مرد بوده و امریکا نیز جزو کشورهاییست که سلامت مردان را زود شروع کرده و طی آن شبکه سلامت مردان را طراحی کرده است.
وی با اشاره به لزوم چکاپ منظم گفت: کنترل فشار خون هر ۲ سال یکبار از سن ۴۰ سالگی، از لحاظ دیابت از ۴۵ سالگیو از لحاظ ایمنی و واکسیناسیون در فواصل ۱۰ ساله، همچنین معاینه بیضه برای تشخیص سرطان، پروستات و غیره توصیه شده است.
وی افزود: البته در زمینه سرطان پروستات اطلاع رسانیهای زیادی انجام شده و خوشبختانه امروز کمتر سرطانهای پیشرفته پروستات دیده میشود در حالی که همین ۱۰ یا ۱۵ سال پیش این نوع سرطان با متاستاز تشخیص داده میشد ولی امروز با تست PSA در مراحل اولیه تشخیص داده میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به شبکه سلامت مردان در سطح جهانی، عنوان کرد: به عنوان نمونه در این راستا کشورهای دانمارک، سوئیس و اسکاتلند شبکههایی برای رسیدگی به سلامت مردان ایجاد کردهاند و این مساله در تمام کشورها به نوعی مورد توجه قرار گرفته و حتی در برخی کشورها از سلبریتی ها برای جلب توجه دولتمردان به این مسائل استفاده میشود.
وی در ادامه با اشاره به گزارشی از تعیین هفته و روز ملی سلامت مردان ایرانی، تصریح کرد: حساس سازی و تبیین جایگاه فرهنگی سلامت در جامعه و ایجاد فرهنگ توجه به سلامتی قبل از بیماری، پیشگیری اولیه و تشخیص زودرس بیماریهای خطیر و بدون علامت در سطح جامعه مردان و ایجاد و گسترش فعالیتهای بین بخشی برخی از مهمترین اهداف بوده است.
گفتنی است سومین کنگره سلامت مردان ایرانی مرکز تحقیقات بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اول تا ۳ اسفند در تالار بین المللی ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.