معاون بهداشت وزير بهداشت: مردان نسبت به خانمها مواجهه بیشتری با ریسک فاکتورها دارند/ نسبت مرگومیر در آقایان نسبت به خانمها در حوادث ترافیکی ۳ به ۱ است
سومین کنگره سلامت مردان و یازدهمین کنگره مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری و ناباروری چهارشنبه اول اسفندماه در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی آغاز بکار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در افتتاحیه این مراسم که با حضور دکتر علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، دکتر آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر ملک افضلی بنیانگذار شبکههای بهداشت، روسای انجمنهای علمی مختلف، روسای مراکز تحقیقاتی، متخصصان و صاحبنظران این حوزه حضور داشتند، دکتر رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت ضمن مرور وضعیت سلامت مردان در ایران و اقدامات وزارت بهداشت به زیرساختهای خوب نظام سلامت و برنامهریزیهای انجامشده اشاره کرد و اظهار داشت: در حوزه سلامت به دلایل مختلف مردان کمتر مراجعه میکنند و برعکس زنان مشارکت و مراجعات بیشتری به مراکز بهداشتی دارند.
وی افزود: سال ۲۰۰۷ بهطور ویژه با همکاری انجمنهای علمی در دفتر جمعیت سلامت خانواده برای گروههای سنی مختلف ازجمله آقایان و سالمندان برنامههای خاصی تدوین شد که روی سلامت مردان تمرکز داشت. در ایران نیز از سال ۸۴ برنامه سلامت مردان شروع شد.
دکتر رئیسی در ادامه بر اساس مطالعات انجامشده به تفاوتهای آماری بین خانمها و آقایان اشاره کرد و افزود: پوشش بیمهای خانمها در کشور بیش از ۹۳% و مردان کمتر ۹۱% است. ۹۷ % مردان حداقل یک ریسک فاکتور برای بیماریهای قلبی دارند و ۴۵ % آنها مبتلا به افزایش وزن و چاقی هستند. در۸۹% مردان تغذیه ناسالم ، ۲۰% استعمال سیگار، ۱۸ درصد مبتلا به فشارخون بالا، ۲۵% دیس لیپیدمی و ۱۷ درصد از آقایان در کشور مصرف فست فود مشاهده میشود که تمامی این میزانها در خانمها کمتر است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به فقدان تحرک فیزیکی در کل جمعیت خاطرنشان کرد که علل مرگومیر در مردان در رده سنی ۷۰-۳۰ سال به ترتیب مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی(در صدر)، حوادث ترافیکی، دیابت، سرطان بهویژه سرطانهای گوارش و فشارخون بالا هست.
به گفته وی آقایان در همه ردههای سنی نسبت به خانمها مواجهه بیشتری با ریسک فاکتورها دارندو در حوادث ترافیکی نسبت مرگومیر در آقایان نسبت به خانمها ۳ به ۱ است. همچنین اقدام به خودکشی و خودکشیهای موفق در مردان بسیار بیشتر مشاهده میشود.
دکتر رئیسی کنترل ریسک فاکتورها و پیشگیری، پوشش بیشتربا شبکههای اجتماعی، افزایش آگاهی و اطلاعرسانی، توانمندسازی و آموزش را ازجمله استراتژیهای نظام سلامت در راستای ارتقای سلامت مردان برشمرد و خاطرنشان کرد که در تغییرات الگو و سبک زندگی امروزه موضوع تغذیه، فعالیت فیزیکی و استعمال دخانیات مدنظر قرارگرفته است.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت خود مراقبتی را نکته مهمی برشمرد و با اشاره به اینکه در نظام سلامت خدمات بهصورت اکتیو یا پسیو ارائه میشود گفت: در مدل پسیو ارائهدهندگان در مراکز بهداشت حضور دارند و مردم به آنها برای دریافت خدمات مراجعه میکنند. اما در مدل اکتیو ارائهدهندگان خدمات بهصورت فعالانه فراخوان داده و به مردم خدمترسانی کنند.
وی در ادامه افزود: راه سوم این است که خود مراقبتی را توسط مدیاهایی به نظام سلامت وصل کنیم. یعنی هر خانه را تبدیل به مرکزی کنیم که بتواند سلامتی افراد خانواده را رصد کند و با استفاده از مدیاها و اپلیکیشن های خود مراقبتی اطلاعات آنها به هسته اصلی نظام سلامت وصل شود و این یکی از راه حلها برای ایجاد آگاهی بیشتر است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت در بخش دیگر سخنان خود اظهار داشت: در گامهای اجرایی بحث پزشک خانواده در گام پنجم آنکه مختص خود مراقبتی است اپلیکشن استانداردی در حال طراحی است که میتواند به پرونده سلامت افراد متصل شود و انشاءا... سال آینده راهاندازی میشود. در این اپلیکیشن فرد میتواند اطلاعات سلامتی خود را وارد کند. با توجه به اتصال آن به سامانه نظام سلامت فرد میتواند از وضعیت سلامتی خود اطلاع یابد و هنگام مراجعه به پزشک میتواند پرونده سلامت خود را در اختیار وی قرار دهد.
وی در خاتمه سخنان خود با اشاره به مراجعه کمتر مردان به مراکز بهداشتی برنامهریزی برای رفع این مشکل را ضروری برشمرد و تأکید کرد باید دسترسی مردان به خدمات را افزایش داد ،راهاندازی این اپلیکیشن در این خصوص بسیار کمککننده است و باید جامعه را آگاه کرده و در این زمینه مشارکت دهیم زیرا ما از طریق مراکز بهداشتی بهتنهایی نمیتوانیم همه خدمات را ارائه دهیم.
دکتر سید جلیل حسینی رئیس سومین کنگره سلامت مردان نیز در این مراسم،به ارائه گزارشی در خصوص اقدامات صورت گرفته در مورد سلامت مردان و اهمیت آن پرداخت و اظهار داشت: امید به زندگی بهطورکلی ۷۸ سال است که میزان آن در مردان پایینتر از زنان است. بر اساس گزارش CDCآمریکا بیماریهای قلبی و عروقی، کانسرها، تصادفات، خودکشی، بیماریهای مقاربتی و بیماریهای مزمن در مردان بیشتر است.
وی با اشاره به این که عوارض بیماریها در مردان بیشتر است گفت: شغلهای مختلف و مواجهه مردان با عوامل مخاطره انگیز شغلی(شیمیای، فیزیکی، ارگونومیک و بیولوژیک)، حوادث ترافیکی، عدم رعایت ایمنی در مردان، اعتیاد، سقوط از ارتفاع بیشتر مشاهده میشود.
رئیس سومین کنگره سلامت مردان افزود: مردان خود را روئین تن میدانند، استمداد طلبی کمتری دارند و حوادث ناشی از عوامل مکانیکی نیز در مردان بیشتر مشاهده میشود. همچنین بیماریهای COPD، آسم، سوختگی، اسکیزوفرنی در مردان شایعتر است. تفاوتهای شغلی و درآمدی منجر به افزایش بیماریها و عوارض آنها در مردان میشود و درمجموع بار بیماریها در مردان بیشتر است.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رویین تنی را یکی از دلایل عدم مراجعه مردان به مراکز بهداشتی برشمرد و برخی از این باورهای غلط را باعث افزایش بار بیماریها و عوارض بیماریها در مردان برشمرد و خاطرنشان کرد: در نظام سلامت کشور برای سلامتی مادران و کودکان با واکسیناسیون، پایش های دورهای و... بهخوبی برنامهریزیشده است و برای سلامت مردان نیز برنامهریزی یک ضرورت محسوب میشود.
دکتر سید جلیل حسینی بابیان این مطلب که سال ۸۳ که برنامه سلامت مردان در ایران آغاز شد فقط ۵ کشور در جهان برنامه سلامت مردان را در دستور کار خود داشتند ضمن تبیین برنامههای سلامت مردان در کشورهای مختلف خاطرنشان کرد که در ژورنال گلوبال هلتس از ایران بهعنوان یکی از ۴ کشور فعال درسیاستگذاری پیشرفته درزمینهٔ سلامت مردان نام برده شده است.
وی در ادامه به تشریح تاریخچه و فعالیتهای صورت گرفته درزمینهٔ طراحی هفته ملی سلامت مردان در ایران پرداخت و گفت: اهداف اولیه ما در مورد حساس سازی در خصوص بیماریهای خطیر و بدون علامت بود و به منظور پیشگیری اولیه و تشخیص زودرس این بیماریها نظیر سرطان مثانه و سرطان پروستات و ... در سطح جامعه اطلاعرسانی شد.
رئیس سومین کنگره سلامت مردان با اشاره به راهاندازی اولین مرکز تحقیقات سلامت مردان کشور در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به اجرای پروژه جامع سلامت مردان با مرور کلیه مقالات علمی منتشرشده در ۱۵ سال گذشته در خصوص سلامت مردان اشاره کرد که از میان ۳۰ هزار مقاله فارسی و انگلیسی منتشرشده ۱۵۰ فاکتور بیماری مردان استخراج شد و سپس مراکز تحقیقاتی که در کشور در خصوص این فاکتورها فعالیت کردند رصد شدند.که نتایج این مطالعات در اولین مجله سلامت مردان در منطقه منتشر میشود که این مجله توسط مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتشار مییابد.
وی انجام برنامههای پژوهشی و پروژه جامع را از اهداف بلندمدت این مرکز تحقیقات برشمرد و اظهار امیدواری کرد با پایش دورهای جامعه به کمک تمامی مراکز و سازمانهای اجرایی شاهد ارتقای سلامت مردان باشیم.
دکتر سید جلیل حسینی در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد که امسال بهمنظور مشارکت مردم و اطلاعرسانی برنامههای این کنگره و دستاوردهای حاصله، یک شبکه اجتماعیmensHealthMedia راهاندازی شد که مردم از طریق آن میتوانند سؤالات خود را مطرح کنند که توسط متخصصان در پنلها پاسخ گفته میشود.
منبع خبر:
https://www.sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=42632&newsview=74494