مصاحبه سرکار خانم دکتر صوابی اصفهانی از دانشگاه میشیگان آمریکا در ادامه کنفرانس بین المللی مرکز با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دکتر "مژگان صوابی" محقق ایرانی الاصل دانشگاه میشیگان آمریکا، تحقیقات فراوانی درزمینه آلاینده های محیط و اثرات آنها بر سلامت محیط زیست، انجام داده است. وی طی گفت و گویی با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حاشیه بررسی آلاینده های جنگی که در بیمارستان شهدای تجریش برگزار شد بخشی از پروژه های تحقیقاتی خود را تشریح کرد.
عوارض جنگ، دامنگیر سلامت مادران عراقی/ ایران در معرض ورود آلاینده های جنگی از کشورهای همسایه
دکتر "مژگان صوابی" محقق ایرانی الاصل دانشگاه میشیگان آمریکا، تحقیقات فراوانی درزمینه آلاینده های محیط و اثرات آنها بر سلامت محیط زیست، انجام داده است. وی طی گفت و گویی با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حاشیه بررسی آلاینده های جنگی که در بیمارستان شهدای تجریش برگزار شد بخشی از پروژه های تحقیقاتی خود را تشریح کرد.
دکتر مژگان صوابی اصفهانی، فوق دکترای سم شناسی محیط از دانشگاه میشیگان امریکا می باشد که بالغ بر ۳۰ مقاله و تحقیق منتشر شده در زمینه آلاینده های محیط و اثرات آنها بر سلامت زیست بوم ها، و چندین مقاله در مورد آلودگی جنگی در عراق انجام داده است.
دکتر صوابی درخصوص آغاز فعالیت خود در این زمینه افزود: هنگامی که من تصمیم گرفتم این تحقیقات را انجام دهم به اینصورت نبود و درواقع این اتفاق کم کم پیش آمد. من درسال ۲۰۰۷ یعنی ۱۰سال پیش که در مقطع فوق دکترای سم شناسی دانشگاه میشیگان درحال تحصیل بودم به یکی از همکاران در عراق گفتم من علاقمند به تحقیق در این زمینه هستم و به نظر شما چه کمکی می توانم بکنم. وی پزشک کودکان در شهر فلوجه هستند که مدت طولانی دربیمارستان جنرال فلوجه فعالیت کرده و مشاهده کرده بود که تعداد کودکان ناهنجاری که پس از جنگ و بمباران در این شهر متولد شده اند، بسیار زیاد شده است به همین خاطر درصدد علت آن برآمده بود و درواقع اولین کسی که راجع به این موضوع صحبت کرده بود، ایشان بود. همچنین کم کم از شهرهای دیگر مانند بغداد و بصره هم این مشکلات را عنوان کردند. اطلاعاتی که من امروز درخصوص قبرستان هایی که در آن تانک ها را رها کرده اند و همینطور درمورد پایگاه های نظامی آمریکا و آلاینده هایی که ایجاد کرده اند، دارم درواقع این اطلاعات درطول زمان ایجاد شده است. یک بخشی از آلاینده ها مربوط به بمب است و بخش دیگر آن مربوط به آلاینده های جنگی است که در منطقه ریخته می شود.
وی درخصوص اثرات منفی آلاینده ها بر سلامتی مردم جامعه خاطرنشان کرد: هنگامی که ما تحقیقات خودمان را درکشور عراق شروع کردیم دیدیم که تعداد کودکان نابهنجار و یا کودکانی که سرطان خون دارند بسیار زیاد است حتی در بعضی از موارد همه اعضای یک خانواده درگیر سرطان بودند و یا اینکه یک نفر درگیر چند نوع سرطان در بدن خود بود که بسیار ناراحت کننده بود. ما تحقیق کردیم که ببینیم چه اتفاق اساسی در عراق افتاده که محیط را اینطور تغییر داده که این نوع بیماری ها اپیدمی ها پیدا کند و تنها چیزی که یافتیم این بود که جنگ باعث تمام این بیماری ها و ناهنجاری ها شده است.
وی خاطر نشان کرد: در منطقه خاورمیانه ساعتی ۳ بمب ازسوی امریکا ریخته می شود که درسال حدود ۲۶۰۰۰ بمب می شود و درواقع اینهمه آلاینده ها وارد منطقه می شوند که بسیار نگران کننده است. ما باید کاری می کردیم که مجامع علمی و بین المللی را متوجه این امر کنیم و این تلاشی است که من انجام دادم و یک نامه به سازمان متخصصین بهداشت عمومی آمریکا نوشتم تا ببینم موضع آنها دررابطه با آلاینده های جنگی چیست. برای این مهم حدود ۳۰۰ صفحه مطلب جمع کرده و برای آنها فرستادیم. حدود یک سال طول کشید تا آنها موضع خود را دراین خصوص اعلام کردند و گفتند که دولت امریکا مسئول پاکسازی آلاینده هایی است که در پایگاه های نظامی ایجاد شده است.
دکتر صوابی ادامه داد: درواقع سازمان متخصصین بهداشت عمومی امریکا، سازمان معتبری است که بیش از ۴۰۰۰ عضو داشته و کمیته های متعددی در آن فعالیت می کنند. موضوع آلاینده های جنگی در کمیته های این سازمان بررسی شد و آنها اعلام کردند که آلاینده های جنگی برای بهداشت و سلامت کودکان مناطق جنگی مخاطره ساز است و باید منطقه پاکسازی شود. درحال حاضر وظیفه ما بعنوان متخصصین محیط زیست و بهداشت ملی و بهداشت مردمی این است که با پیشنهادات و رهنمودهای خود شاهد پاکسازی منطقه از آلاینده های جنگی باشیم. ما باید این موضوع مهم را پیگیری کرده و رسانه ای کنیم، مقاله های جدید در این خصوص منتشر کنیم چون اگر این کار را نکنیم همان اتفاقی که برای کشور ویتنام، کره و فیلیپین و ... پس از جنگ بوجود آمده برای ما هم پیش خواهد آمد و این آلاینده ها روز بروز بیشتر شده و کسی جوابگو نخواهد بود.
محقق دانشگاه میشیگان امریکا درمورد اینکه آیا امکان پاکسازی این آلاینده ها وجود دارد یا خیر، تصریح کرد: بله صد درصد می توان منطقه را پاکسازی کرد. شرکت های بزرگ بین المللی هستند که می توانند آلاینده های جنگی را پاکسازی کنند اگر امکانات مالی آن فراهم شود حتما این کار شدنی است. درکشور ویتنام پس از ۴۰ سال بافشار مردم این کشور، امریکایی ها مجبور شدند چند پایگاه نظامی که را با آلاینده های جنگی رها کرده بودند را پاکسازی کنند. هدف ما این است که این آلودگی های جنگی در عراق ۴۰ سال مردم را درگیر نکند و این اقدام زودتر انجام شود.
دکتر صوابی ادامه داد: فعلا تحقیقات ما مختص کشور عراق بوده و روی ایران تحقیق نکردیم. غباری که از عراق می آید آلوده به آلاینده های جنگی هست و می تواند ایران را هم آلوده می کند. درکشور ما نیز باید متخصصان بهداشت محیط و متخصصان بهداشت ملی درخصوص مسئله آلاینده های جنگی به فکر راه چاره باشند و راهکارهایی را ارایه کنند. این تحقیقات در ایران کمتر انجام شده و باید اطلاعات خودمان را بالا ببریم و موضوع آلاینده های جنگی را بصورت بین المللی پیگیری کنیم.
دکتر صوابی در پاسخ به این سوال که چطور علاقمند به تحقیق در این زمینه شدید،گفت: سالی که امریکا شروع به بمباران کرد من در دانشگاه خرمشهر تدریس می کردم و همان سال در دانشگاه خرمشهر شاهد بودم که برای چند نفر از خانم های باردار مشکل سقط جنین رخ داده بود. ابتدا فکر کردم دلیل اصلی آن استرس بوده ولی بعدها متوجه شدیم که علاوه بر استرس، آلاینده های جنگی نیز نقش بسیار مهمی را در این زمینه ایفا کرده است.
وی در پایان تأکید کرد: به جوانان ایرانی می گویم که به آینده به دید مثبت نگاه کنند تمام اشکالاتی که جوانان ایرانی در کشور می بینند و فکر می کنند فقط در ایران است، اینطور نیست و همه جای دنیا همینطور است. مشکلاتی که در ایران با آن مواجه هستند جاهای دیگر هم هست و جوانان باید برای رفع این مشکلات راهکار مناسبی را پیدا کنند. نظر من این است که جوانان ایرانی احتیاج به تشویق دارند تا بدانند که کارهایی که می کنند می تواند در آینده اثرگذار خواهد بود. باید به دنبال راه چاره باشند و زود ناامید نشوند چون ناامیدی در دراز مدت صدمات بسیاری را به کل مجموعه وارد می کند.
جهت دسترسی به لینک اصلی خبر به آدرس زیر مراجعه کنید :