آلاینده های مرگبار؛ میراث ماندگار جنگ/ ارتقاء سلامت در مناطق جنگی
کنفرانس بین المللی اثرات سوء آلاینده های جنگی در عراق و افغانستان توسط مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری-سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی شنبه ۹ دیماه در بیمارستان شهدای تجریش برگزار شد.
آلاینده های مرگبار؛ میراث ماندگار جنگ/ ارتقاء سلامت در مناطق جنگی؛ اولویت پژوهشی دانشگاه
کنفرانس بین المللی اثرات سوء آلاینده های جنگی در عراق و افغانستان توسط مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری-سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی شنبه ۹ دیماه در بیمارستان شهدای تجریش برگزار شد.
در این کنفراس که با حضور جمعی از اساتید، متخصصان و دانشجویان در سالن اجتماعات بیمارستان شهدای تجریش برگزار شد؛ دکتر مژگان صوابی اصفهانی از دانشگاه میشیگان امریکا و دکتر بشیر فلاح از عراق به عنوان دوتن از دانشمندان بین المللی تجربیات بررسی اثرات سوء آلاینده های جنگی در عراق و افغانستان را ارائه کردند.
دکتر صوابی فوق دکترای سم شناسی محیط از دانشگاه میشیگان و ساکن امریکا مقالات متعددی در مورد آلاینده های محیط و اثرات آنها بر سلامت زیست بوم ها و همچنین درمورد آلودگی جنگی در عراق تالیف کرده است. دکتر بشیر فلاح نیز متخصص کودکان و نوزادان در خصوص اثرات این آلاینده ها بر روی هموطنان خود تحقیقات گسترده ای انجام داده است.
دکتر سید جلیل حسینی رییس مرکز تحقیقات باروری و ناباروری سلامت مردان در حاشیه این کنفرانس درخصوص اهداف برگزاری این کنفرانس اظهار داشت: با توجه به این که از لحاظ زیست محیطی برخی مناطق مرزی در جنوب ایران به شدت متاثر از آلاینده های جنگی هستند و گزارشات پراکنده ای نیز مبنی بر افزایش عواقب بدباروری و نوزادی از این مناطق در ایران گزارش شده است، درصدد برآمدیم با استفاده از تجربیات ارزشمند دکتر صوابی در این زمینه مطالعاتی را اجرا کنیم تا ابتدا وضعیت موجود بررسی شود و سپس راهکارهای مداخله ای برای کنترل این عوارض ارایه دهیم.
وی با اشاره به انجام تحقیقی در این مرکز از چندین ماه قبل درخصوص بررسی و مقایسه آثار ریزگردها در عراق و شهرهای مرزی ایران و عراق و سایر شهرها به ویژه عوارض آنها بر روی جنین خاطرنشان کرد قرار است با همکاری دکتر صوابی پروژه مشترکی در این زمینه در این مرکز تحقیقات انجام شود.
دکتر حسینی با بیان این مطلب که در این هم اندیشی؛ دکتر صوابی و دکتر فلاح و متخصصان ایرانی که روی آلاینده های جنگی فعالیت دارند از مراکز مختلفی نظیر مرکز مدیریت بهداشت و درمان نیروهای مسلح، مرکز تحقیقات شیمیایی دانشگاه شاهد و ... گردهم آمده و به تبادل اطلاعات و تجربیات خود درخصوص اثرات آلاینده های جنگی پرداخته اند، افزود: در این کنفرانس بطور کلی اثرات درازمدت این آلاینده ها که عمدتا توسط کشور امریکا در منطقه خاورمیانه به کار برده شده است (در جنگهای ایران و عراق و...) مورد بررسی قرار می گیرد.
وی در ادامه گفت: در این جلسه ضمن ارایه تحقیقات این دو میهمان خارجی فعالیتهای صورت گرفته در ایران در این خصوص نیز مطرح می شود و در جلسه علمی پس از کنفرانس نیز بطور مفصل تبادل اطلاعات صورت می گیرد و ضمن جمع بندی موضوعات و برنامه ریزی لازم برای تحقیقات آینده انجام خواهد شد.
دکترحسینی این تحقیق را جزو اولویتهای تحقیقاتی این مرکز برشمرد و با اشاره به حضور در دوران دفاع مقدس گفت: به واسط حضور در جبهه ها و همچنین ارتباط با جانبازان شیمیایی، عوارضی که برای این افراد در اثر آلاینده های جنگی ایجاد شده است را می شناسم و در حقیقت با عمق جان، آنها را درک می کنم بنابراین این نوع تحقیقات جزو اولویتهای ما قرار دارد.
وی با اشاره به هماهنگی ها و جلساتی که با مسوولان سازمان محیط زیست برگزار شده است گفت: این کنفرانس مقدمه برنامه ریزی برای این پروژه است، پروژه بزرگی که نیاز به بودجه وسیعی دارد و باید هماهنگی لازم در این خصوص با مسوولان وزارت بهداشت، سازمان برنامه و محیط زیست بعمل آید تا زمینه اجرای این تحقیق بین دانمشندان امریکا، کشور عراق و ایران، محققان و مسوولان اجرایی فراهم شود.
وی در خاتمه سخنان خود از تمامی دست اندرکاران برگزاری این کنفرانس و همچنین از توجه و حمایت دانشگاه ، معاونت تحقیقات ، ریاست بیمارستان و ... به امر پژوهش تقدیر کرد و آن را نشانه هوشمندی دانشگاه در ارتباطات بین المللی، توجه به تحقیقات و مراکز تحقیقاتی برشمرد و اظهار امیدواری کرد انشاءا... همه اینها منجر به بروز حرکتهای بالنده ای در علم و تحقیق شود.
در ادامه دکتر بشیر فلاح متخصص اطفال و نوزادان از عراق نیز با اشاره به تحقیقات صورت گرفته در ناصریه عراق در این زمینه اظهار داشت: در منطقه ناصریه عراق این اواخر شاهد بروز تعداد زیادی سرطان و ناهنجاریهای مادرزادی کودکان و حتی اوتیسم بودیم که درصدد کشف علت آن برآمدیم. بنابراین با همکاری دکتر صوابی تحقیق در این زمینه را شروع کردیم.
وی افزود: در این تحقیق نمونه های مغز استخوان، دندانهای شیری، مو، خون و ... بچه های مبتلا به سرطان خون، ناهنجاریهای مادرزادی و ... در این منطقه جمع آوری شد. تلاش کردیم دریابیم آیا آلاینده های جنگی در نمونه های جمع آوری شده در این منطقه وجود دارد یا خیر. زیرا در ناصریه علاوه بر وجود یک پایگاه نظامی بزرگ امریکایی که آلودگی ایجاد می کرده بمباران نیز رخ داده است. بنابراین می خواستیم ببینیم آنچه در شهرهای دیگر دیدیم در ناصریه هم وجود دارد یا خیر.
دکتر فلاح در ادامه اظهار داشت: ما در این تحقیق به دنبال فلزات جنگی نظیر جیوه، سرب و تیتانیوم هستیم که در نمونه های دیگر آنها را یافتیم. به خصوص در نمونه های مغز استخوان کودکان به دنبال نمونه های اورانیوم فرسوده می گردیم زیرا این بافتها بیشترین اورانیوم را جذب می کنند.
وی افزود: سال ۲۰۱۳ پزشک دیگری نیز در تحقیق دیگری در این منطقه نشان داد مقدار اورانیوم در خون کودکان مبتلا به سرطان لوسمی بسیار بالاست. منتها در این تحقیق نوع اورانیوم تعیین نشده بود. ما در گام بعدی باید بتوانیم نوع اورانیوم را در خون این کودکان تعیین کنیم. اورانیوم ایزوتوپهای مختلفی دارد که می تواند نشان دهد منشا این فلز چیست جنگی یا انرژی یا... که به دنبال این جواب هستیم.
دکتر بشیر فلاح با اشاره به تحقیق درخصوص تاثیر این فلزات در بروز سرطان کودکان گفت: ما درصدد پیشگیری هستیم زیرا کودکانی که با انواع ناهنجاریها متولد می شوند در نهایت می میرند یا بچه هایی که مبتلا به لوسمی می شوند احتمال زنده ماندن آنها پایین است زیرا امکانات ما در عراق بسیار کم است. اما می توانیم از مواجهه با این آلاینده ها پیشگیری کنیم و آن با پاکسازی این آلاینده های جنگی از منطقه امکان پذیر است.
به گفته دکتر فلاح ناهنجاریهای مادرزادی و لوسمی، دلایل متفاوتی دارد که یکی از آنها آلاینده های محیطی است، که اگر بتوان این آلودگیهای محیطی را کاهش داد از نظرهای دیگر نیز می توان بهداشت منطقه را افزایش داد. بنابراین هدف ما باید پیشگیری از بروز این ناهنجاریها باشد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات ما این است که مادر باردار تمامی مراحل بارداری را بصورت طبیعی می گذراند اما نزدیک زایمان، بچه مرده به دنیا می آید، که این امر یک شوک برای پدر مادر و خانواده است . امروز در این کنفرانس دیدیم که مادرانی که بدن آنها به سرب آلوده است مشکل هایپرنتشن پیدا کرده و شانس تولد بچه مرده را افزایش می دهد. بنابراین تمام هدف ما این است که خانواده ها بتواند بچه های سالمی داشته باشند و شاد باشند.
جهت دسترسی به لینک اصلی خبر به آدرس زیر مراجعه کنید :